HÄNDELSERIKT ÅR BLAND DET VILDA

• De kinesiskättade davidshjortarna har släppts in i vilthägnet.

• Nya arter av fjädermyggor har påträffats, varav en kan vara en helt ny art för vetenskapen.

• Eriksberg/Mellby Gård medverkar i ett internationellt filmprojekt.

• Varumärkeskännedomen ökar.

• Privata antalet gästnätter överskrider antalet företagskunder.

Det är några av händelserna som har präglat verksamhetsåret på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Antalet besökare fortsätter att öka, inte minst restaurangen noterar en stor ökning. För andra året i rad utsågs vi till Blekinges bästa restaurang av White Guide. De beskriver oss som en ”vild afrikansk lodge mitt i Blekinge”, vilket känns mycket träffande. Vi nominerades även i kategorin ”årets värt en resa”, vilket uppmärksammades i nationell media – och det bidrar naturligtvis till att sätta oss på kartan och att antalet sålda hotellnätter ökar.

En annan uppmärksammad händelse var då davidshjortarna, som är utrotade i vilt tillstånd, släpptes in till de andra vilda djuren försommaren 2016. Det har fungerat mycket bra och under sommaren har de framförallt uppehållt sig i närheten av safarislingan, vilket har uppskattats av besökarna.

När det gäller våra visenter, har vi under året haft representanter från WWF i Ryssland/Kaukasus och Vitryssland på besök för att diskutera möjligheten att sälja ett stort antal livdjur. Om allt faller på plats är det en av de största förflyttningarna av visentavelsdjur som någonsin har skett i världen.

En betydligt mindre art som också har uppmärksammats är fjädermyggan. Sex nya arter för Sverige har påträffats på Eriksberg, varav en kan vara helt ny för vetenskapen. Det tar dock flera år med omfattande undersökningar innan forskarna kan vara säkra. De nya kunskaperna om de olika arterna lär oss hela tiden än mer om den ”genbank” som Eriksberg är.

En marknadsföringskampanj som vi kallar ”Why go to Africa”, påbörjas inför vår- och sommarsäsongen 2017.

Under året har en spännande filminspelning påbörjats av Natasha Illum Berg, tillsammans med den prisbelönta filmaren Kire Godal. Skypaths är en dokumentärfilm där Natasha följer i sin farfar Bengt Bergs fotspår i jakten på den mytomspunna fågeln träskonäbben, som Bengt Berg var en av de första att fotografera i naturen för snart 100 år sedan i södra Sudan. Natashas stora intresse för vilt- och naturvård föddes under hennes uppväxtår på Eriksberg och det är också på Eriksberg som filmen börjar.

Samhället är hela tiden i en ständig förändringsprocess liksom Eriksberg och vi lever efter nedanstående deviser som naturen lärt oss genom årtusenden:

”Man kan utgå från att förändring är det enda
konstanta. Utan förändring sker ingen utveckling.”

”Det är inte den starkaste som överlever, inte heller den smartaste, utan den som kan anpassa sig till förändring bäst.” – Charles Darwin

Per-Arne Olsson

VD Eriksberg Hotel & Nature Reserve

ERIKSBERG VILT & NATUR AB

Börja skriva och tryck på Enter för att söka