Det utökade värdskapet är klart

 I Okategoriserade, Senaste nytt

Gåshaga brygga på Lidingö, Stockholmsbörsen och IKEA:s stol Vågö. Nu kan Thomas Sandell en av Sverige mest kända arkitekter och formgivare, även lägga till det nya värdskapet på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge bland sina verk.
På lördag den 23 juni är det dags att ta den nya byggnaden i bruk och då blir det även premiär att visa delar av den svenske storviltjägaren Andrew Holmbergs samlingar.

– Jag ville skapa en byggnad som tydligt associerar till den byggnadstradition som finns i Blekinge, men tittar man närmre blir man överraskad på ett lustfyllt sätt, lite som Eriksberg i stort, säger Thomas Sandell.
Den nya byggnaden kallas för Outdoor Eriksberg, utanför hägnet, och målet är att öka värdskapet och antalet besökare till 200 000 om några år.
– Thomas Sandell fick i uppdrag att rita en byggnad som ska spegla Eriksberg genom modern arkitektur och som är så intressant att folk väljer att köra av E22:an för att titta på huset, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Vi tycker att han har lyckats mycket bra och vi har redan märkt ett stort intresse för det nya värdskapet. Nu ser vi fram emot nya besöksrekord.

Den nya entrébyggnaden är nästan 400 kvadratmeter i plan 1 och har formen av en röd lada, med stora fönsterpartier och vasstak. Huset tar avtryck i de så kallade långhusen som har en spännande historia under flera årtusenden. Det röda bärverket som finns på gården symboliseras med ett ”draperi” i den nya byggnaden, som kommer att vara bemannad 360 dagar om året.
Det nya värdskapet innehåller förutom entré även gårdsbutik, kafé och utställning med en av världens största afrikanska bufflar, som Andrew Holmberg sköt under sin tid som professionell jägare i Afrika. Andrew föddes 1918 hemma hos Karen Blixen på en farm i Kenya och hon blev också hans gudmor. Under Andrew och hustrun Judys liv i Afrika samlade de stora mängder troféer, fotografier, dokument och afrikanskt konthantverk.
– Samlingen donerades till Eriksberg och är mycket spännande. Här finns kamelsadlar, ormskinn, flodhäst-piskor och mycket annat. Nu visar vi en liten del och mer kommer att visas framöver, säger Per-Arne.

För mer information gå in på www.eriksberg.nu

Susanne Canerstam
VD assistent för Mellby Gård.

Börja skriva och tryck på Enter för att söka