StudentConsulting

NORDENS LEDANDE TALANGKANAL

StudentConsulting började för drygt 20 år sedan med studentbemanning. Idag är bolaget ett av Nordens mest lönsamma bemannings- och rekryteringsföretag. Framgångsreceptet för VD:n och grundaren Tobias Lindfors är en metodisk satsning på digital jobbmatchning.

Tobias Lindfors personifierar en riktig entreprenörssaga. Till exempel omsatte företaget 32 miljoner kronor år 2005. Nu är bolagets omsättning uppe i miljarden och det som företaget sålde på helåret för 13 år sedan gör man nu på tio dagar.

Idag har affärsidén breddats till att inte bara bemanna och rekrytera studenter utan även färdigutbildade akademiker och yrkesutbildade. Företagets rekryterings- och bemanningssystem heter TalentChannel™. Det har utvecklats successivt genom åren och matchar flexibelt och snabbt de jobbsökande med arbetsgivare. År 2006 var StudentConsulting först ut i branschen med Video-CV, ett digitalt CV där den jobbsökande spelas in. Det är ett sätt att digitalisera den vanliga jobbintervjun och ger de sökande möjlighet att presentera sina personliga egenskaper och i kombination med att de jobbsökande kostnadsfritt får göra tester ökar möjligheten att få jobb på personliga egenskaper.

”Vi såg tidigt att våra kandidater inte konkurrerar med 15 års arbetslivserfarenhet, de konkurrerar med sin personlighet och en personlig erfarenhet. Därför ville vi skapa ett kompletterande moment”, säger Tobias Lindfors.

För kunderna blir bemanning ”just in time” allt viktigare, som ett komplement till kundernas ordinarie personal. I rekryterings- och bemanningssystemet TalentChannel™ kan kunderna följa jobbmatchningen i realtid och där StudentConsulting kan bemanna personal inom en timme eller ett par timmars varsel, till exempel när en kund på morgonen behöver vikarier till samma dag.

”Vårt system är branschledande och det kombinerat med att vi har Skandinaviens största talangkanal med över 400 000 kandidater gör att vi kan uppnå högst flexibilitet, snabbhet och tillgänglighet i branschen. Vi har fått in flera kommuner som värdesätter snabbheten och effektiviteten när de söker vikarier till skolorna. Det här är en service som har ett högt värde för kunden vilket avspeglar sig i att vi har branschens nöjdaste kunder tre år i rad (enligt Evimetrix)”, säger Tobias Lindfors.

Medan rekryterings- och bemanningsbranschen kämpar med låga EBITDA-marginaler omkring 3-5 procent kan StudentConsulting visa upp en marginal på 7,2 procent för 2017/2018.

StudentConsulting finns på 176 uppdragsorter i Norden och har 39 kontor dit jobbsökande kan gå för personlig intervju. Kombinationen med den digitala matchningen gör företaget till en riktig arbetsförmedling och är nyckeln till framgången.

”Vi har alltid jobbat proaktivt med rekrytering. Vi har över 400 000 arbetssökande i vår databas så jag vill mer kalla det en talangkanal. Vi har även en ny tjänst för löpande CV-bevakning åt våra kunder som lägger in specifikationer på vad de söker. När det blir matchning får vi en success-fee på 1-3 månadslöner beroende på tjänst ”, säger Tobias Lindfors.

Under året slöt StudentConsulting ett exklusivt avtal med arbetsgivarorganisationen Företagarna med 70 000 medlemsföretag. Bland befintliga kunder finns till exempel Ikea, H&M, PostNord, Trygg Hansa och it-företaget CGI.

Framgångarna har gett företaget och Tobias Lindfors en rad utmärkelser genom åren. Fyra gånger har StudentConsulting utsetts till Gasellvinnare i Norrbotten av Dagens Industri, tre gånger har det blivit Sveriges snabbast växande företag, utsett av Ahréns Rapid Growth och år 2010 blev Tobias Lindfors årets Företagare i Sverige.

Den senaste utmärkelsen kom i april 2017, när kronprinsessan Viktoria delade ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Tobias Lindfors för framstående entreprenörskap.

”Jag känner en otrolig stolthet och har varit entreprenör halva mitt liv, har precis fyllt 40 år år och jag har hållit på i 20 år. Jag blir rörd över att företagarfrågorna, jobbskapande och långsiktighet belönas. Jag tror att det är jätteviktigt, för det är just i ägarledda små och medelstora bolag som jobben växer fram i Sverige. Det här priset betyder otroligt mycket för mig och jag tror också att det inspirerar andra att starta företag och jobba långsiktigt”, säger Tobias Lindfors.

Han ser fram emot en mycket spännande framtid som inte minst kommer att formas av vilka politiska beslut som fattas framöver. Exempelvis är Arbetsförmedlingens framtid ifrågasatt och Tobias Lindfors står redo som ett privat alternativ.

Att StudentConsulting är en del av Mellby Gård betyder mycket för Tobias Lindfors.

”Några av mina förebilder är Rune Andersson och Ingvar Kamprad. Själv vill jag jobba liknande dem, att långsiktigt utveckla bolag med ledande ambitioner, driva bolag och skapa jobb. Där tycker jag de två har varit inspiratörer för mig”, säger han.

”Med 400 000 arbetssökande är vi Sveriges ledande talangkanal.

– Tobias Lindfors, VD

StudentConsulting är ett av Nordens ledande bemanningsoch rekryteringsföretag och specialiserat på studenter, akademiker och yrkesutbildade. StudentConsulting är verksamt inom bemanning, rekrytering, omställning och matchning samt entreprenad. Rekryteringsnätverket består av 13 800 beställare och cirka 400 000 arbetssökande på 176 uppdragsorter i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

StudentConsulting är en del av Mellby Gård sedan 2010. Mellby Gårds representanter i styrelsen: Johan Andersson och Anders Bülow.

Ordförande: Bengt Wallentin
Huvudkontor: Luleå
Omsättning 2017/2018: 975 MSEK
Antal kontor: 39
Antal rekryteringar 2017: 11 314 personer

Börja skriva och tryck på Enter för att söka