Söderberg & Haak Maskin AB

Nya starka varumärken ger framtidstro

Det har verkligen hänt mycket under det gångna verksamhetsåret, säger Hans Ripa, som tagit över rodret för Söderberg & Haak under våren.
För drygt ett år sedan sade tre av de varumärken vi
representerat på den svenska marknaden under många år upp avtalet med oss. Av våra tidigare fem varumärken återstår idag bara Amazone och Krone.
Vi har letat upp andra bra varumärken och vid årsskiftet 2015/16 drog vi igång arbetet med att representera Deutz Fahr. En traktorspecialist i toppklass, ett tyskt premium­varumärke som även har bland annat skördetröskor på programmet.
Starten har varit bra, och vi har mötts av mycket stort intresse, men givetvis har vi en resa framför oss när vi vill lyfta varumärket från nuvarande marknadsandel på 3% till en rimlig nivå.
När det gäller Entreprenadmaskiner ligger vi just i startgroparna att lansera japanska Komatsu på allvar i Sverige som vi representerar sedan den 1 april i år.
Komatsu är en japansk entreprenadmaskintillverkare, näst störst i världen och ett utpräglat kvalitetsmärke. Produktion för Europa sker i Tyskland, England och Italien. Komatsu har hittills fört en tynande tillvaro i Sverige med några få procents marknadsandel. Men vi märker ett mycket stort intresse från våra kunder och vi känner att många är glada att det är just Söderberg & Haak som fått förtroendet att ta hand om detta varumärke. Komatsu har goda möjligheter att växa till vårt största varumärke och vi ser fram mot en långsiktig satsning.
Vi har dessutom knutit till oss två andra nya leverantörer, dels tyska Geringhoff som är specialister på skärbord till skördetröskor. Dels Dal-bo, ett danskt företag som arbetar med jordbearbetningsredskap, ett bra komplement till våra andra varumärken.
För närvarande har vi sex varumärken i vår portfölj och kommer förmodligen att utöka med ytterligare en eller två leverantörer under innevarande verksamhetsår.
Vi var tidigare en renodlad distributör och har tagit hand om allt som behöver skötas mellan återförsäljaren och fabriken. Nu har vi integrerat framåt och har åtta dotterbolag med totalt 15 anläggningar runt om i Sverige som är återförsäljare och säljer våra produkter.
Därmed är vi mer i direktkontakt med slutkunden och utgör då hela kedjan fram till slutkund.
Omsättningsmässsigt har dessa förändringar naturligtvis påverkat oss ordentligt och eftersom vi avvecklat något med stor volym och fått in varumärken som dels har lägre volym och dels kommit in sent under verksamhetsåret har vi haft omställningskostnader som påverkat resultatet.
Det är något som vi får räkna med några år framåt men vi ser redan nu att vi fått en god acceptans på marknaden och är övertygade om att det kommer att bli bra framöver, avslutar Hans Ripa.

Hans Ripa

VD Söderberg & Haak Maskin AB

SÖDERBERG & HAAK MASKIN AB

Söderberg & Haak är Sveriges ledande privatägda importföretag för maskiner till lantbruket, industrin och maskinentreprenörerna. Bolaget startade som en järn- och stålgrossist 1866, och drygt 30 år senare bildades ett separat bolag för maskinhandel. Detta är ursprunget till Söderberg & Haak Maskin AB. Företaget är distributör och supportföretag för varumärkena Deutz-Fahr, Komatsu, Krone, Amazone, Dal-Bo, Geringhoff, New Holland och Case IH. Återförsäljare är både flertalet Söderberg & Haak anläggningar samt privata, fristående företagare i Sverige, från Råneå i norr till Ystad i söder, vilka erbjuder de olika kundkategorierna fullskalig försäljning, service och reservdelsförsörjning från ca 35 anläggningar.

Söderberg & Haak Maskin AB ingår i Mellby Gård-
koncernen sedan 1995. Rollen för företaget i en värdekedja från de internationella tillverkarna till återförsäljarna och slutkunderna är att omhänderta de funktioner som sköts mest rationellt och kostnadseffektivt i Söderberg & Haak ledet, exempelvis specialistsupport, logistik, finansiering, lagerhållning, marknadsföring, utbildning etc.

Börja skriva och tryck på Enter för att söka